Entry: 'Asyura di Edinburgh Friday, January 18, 2008Masa berlalu begitu pantas. Usia diredah tak menunggu siapa. Pejam celik, sampai lagi ke hari Asyura. Tahun lalu, hari Asyura ana bermusafir. Bertolak dari Singapura, singgah di Doha, Qatar (Entry lalu : Doha), tiba di Kaherah juga pada hari Asyura.

Asyura tahun ini, Allah campakkan pula di benua satu lagi. Kali ini di Edinburgh, Scotland (Orang Arab sebut eskotlanda). Maha Suci Allah yang menggerakkan hamba-Nya tanpa kekuatan dan keupayaan dari hamba itu sendiri. Kepada-Nya jualah kita bakal dikembalikan.

Telah seminggu di sini, ana saksikan kecantikan alam ciptaan Allah. Edinburgh ini memang terkenal indahnya. Terlihat juga istana-istana lama yang tersergam indah, terfikir pula, penghuni-penghuninya telah lama disimpan di dalam perut bumi.

Apa yang menariknya, sejak tiba di Imigresen Scotland sehinggala ke hari ini, ana menyaksikan akhlak Islam walau tidak terjumpa Muslim. Sayang bukan, bila akhlak Islam mula sirna dari masyarakat Islam itu sendiri. Betapa kontra dunia Kaherah dan dunia Barat yang satu ini. Tak perlu ana membuat perbandingan satu persatu dari sudut akhlak.

Tapi jangan disangka ana memuja Barat ya. Bumi Kaherah yang barakah tetap ana sanjung. Kerinduan pada bumi seribu menara itu (di sini susah nak dapatkan Masjid), membuak-buak. Ribuan masyaikh di sana hanya menanti kita menadah ilmu yang bercucuran. Namun bak kata Imam Ghazali menukilkan kalam Nabi Isa Alaihissalam, orang yang cerdik itu ialah orang yang dapat mengambil pengajaran daripada apa jua yang berlaku di sekelilingnya. Maka apa yang mereka amalkan sesuai dengan ajaran Islam itu kita ambil semula. Benarlah sabda Junjungan Mulia: Sesungguhnya hikmah itu barang kehilangan orang yang beriman, di mana saja dia menjumpainya, maka dialah yang lebih berhak ke atasnya.

Zikir Asyura

Di bawah ini Zikir hari Asyura seperti mana yang diajarkan oleh para ulamak agung silam. Moga ada keberkatan buat kita semua.Jangan pula lupa amalan-amalan yang sepatutnya pada hari Asyura ya. Berpuasa, bersiwak, bercelak, berwangi-wangi, meluaskan rezeki untuk kaum keluarga, kalau boleh mengusap kepala anak yatim, menziarahi orang soleh dan ulamak, dan lain-lain amalan kebajikan. Moga Allah memberkati kita semua dengan barakah hari Asyura ini. Amiin

   4 comments

safir
January 21, 2008   10:08 AM PST
 
Assalamualaikum Al-fadhil Ustaz..

Da sampai ke UK rupanya. Kalu sempat, datangla ke tmpt kami. Nak menadah dengan ustaz sekitab dua bley?
muhaded
January 25, 2008   03:22 AM PST
 
salam.... ustaz ana link du'a 'asyuro' tu ke blog kolej ana..

k tima ksh... :)
aljoofre
January 26, 2008   10:59 AM PST
 
Waalaikumussalam Warahmatullah...

Safir.. Kat mana "tempat kami" tu? hehe.

Mahadead.. Silakan.. Barakallahu fikum.
cheap moncler jackets for wome
October 14, 2012   02:24 AM PDT
 
Excellent post. It makes me realize the energy of words and pictures. I learn a lot, thank you! Wish you make a further progress in the future.,722773,http://aljoofre.blogdrive.com/comments?id=150

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments