Entry: Syaikh Mustafa Alkhin (Bhgn. 2) Saturday, March 01, 2008Assyaikh Mustafa meninggalkan himpunan khazanah tulisan yang amat berharga buat Ummat Islam. Antaranya:

1) Atsaru-l Ikhtilf Fi-l Qaw'idi-l Usliyyah Fi-khtilfi-l Fuqah'
2) 'Abdullah bin 'Abbs : Habrul Ummah wa Turjumn Alqurn
3) Dirasah Trkhiah lil Fiqh wa Uslihi walitijjht allati zoharat fhima
4) Alhasan bin Yasr Albasri : Alhkimu-l Wa'idz Waz-Zhidu-l 'Âlim
5) Al-adillatu-s Syar'iyyah, Wamauqifu-l Fuqah' min-alihtijj bih
6) Abhsun haula Usli-l Feqhi-l Islmi (Tarikhuhu Watathowwuruh)
7) Alkfiyu-l Wfi fi Usuli-l Feqhi-l Islmi

Tulisan Bersama:

1) Nuzhatu-l Muttaqn Syarhu-r Riydhis- Slihn min Kalmi Sayyidil Mursaln (bersama Dr. Mustafa Al-Bugha, Dr. Muhyiddin Mistu, Ustaz Ali Assyarbiji dan Ustaz Muhammad Amin Lutfi.

2) Alfeqhu-l Manhji 'ala Mazhabi-l Imami-s Syfi'i (bersama Dr. Mustafa Al-Bugha dan Ustaz Ali Assyarbiji)

Sebuah Kisah

Assyaikh Mustafa menyebutkan, di dalam kitab Atsaru-l Ikhtilf Fi-l Qaw'idi-l Usliyyah Fi-khtilfi-l Fuqah', yang juga merupakan disertasi PhDnya, kisah kefahaman awalnya yang sering tertanya-tanya, mengapa terdapat pelbagai mazhab Feqh sedangkan rujukan utama kita adalah Al-Quran dan As-Sunnah. Mengapa tidak boleh disatukan dan diambil satu pandangan sahaja yang didapati paling hampir kepada keduanya.

Kedatangannya ke Al-Azhar membawa rahmat buat beliau, apabila persoalan tersebut terjawab dengan bertambahnya ilmu berkaitan ikhtilaf Fuqaha' dan sebab-sebabnya. Minatnya yang mendalam dalam perkara tersebut dan kehandalannya dalam Usul Feqh menyebabkan beliau membuat kajian dalam kesan khilaf di dalam kaedah-kaedah Usul Feqh dalam menyebabkan ikhtilaf Fuqaha'
 dengan seliaan Prof. Dr. Mustafa Abdul Khaliq.

Kajian ilmiah PhDnya ini sangat bernilai dan bagi ana (yang mempelajari juga kitab ini di dalam pengajian peringkat Sarjana empat tahun lalu), ia merupakan sebuah masterpiece. Ia menjelaskan secara terperinci dan menunjukkan bahawa para ulamak bukan berikhtilaf kerana kejahilan atau hawa nafsu mereka, tetapi biasanya mereka berikhtilaf kerana metodologi asas yang sedikit berbeza menatijahkan beberapa perselisihan hukum.

Perselisihan mereka bukan kerana tidak mengetahui satu dua hadis yang kita tahu, akan tetapi jauh lagi rumit dan memerlukan pengajian bermazhab secara bersistematik untuk menggarap metodologi para imam Mujtahidin tersebut. Oleh kerana itulah, manusia jahil seperti kita ini perlu bermazhab dan mengelakkan diri tertipu seolah-olah kita mampu dengan mudah mencari hukum yang lebih tepat dan hampir kepada Al-Quran dan Sunnah.

Kewafatan

Bintang Siria ini dipanggil menghadap Ilahi pada 23 Muharam 1429 (1 Februari 2008), Jumaat (ketika Imam sedang berkhutbah), di Masjid Alhasan, Damsyiq, Siria. Kewafatannya di tempat yang mulia, pada waktu yang mulia, hari yang mulia dan bulan yang mulia menggambarkan kita kedudukannya yang tinggi di sisi Allah. Moga Allah memuliakannya dan menempatkannya bersama golongan yang dikasihi dan hampir dengan-Nya. Moga Allah memberikan kita manfaat dengannya, barakah, asrar, cahaya, nafahatnya di dunia dan akhirat. Amiin.

p/s: 1) Menyebut perihal keburukan orang lain yang berbangga dengan keburukan yang dilakukan, didedahkan kepada awam, atau juga mendedahkan keburukan supaya terhindar bahayanya kepada yang diberitahu dibenarkan dalam syara'. Hukum ini bukan tertakluk pada musim pilihanraya ini sahaja tau.

2) Ana akan pulang ke Mesir dalam masa terdekat ini. Doakan ya.

3) Undilah dengan bijak. Undi adalah amanah. Setiap undian bakal ditanya oleh Allah. Pilihlah mereka yang hendak menegakkan hukum Allah di muka bumi. Moga perjuangan Islam dan Muslimin di Malaysia dibantu Allah.

   3 comments

Name mohd subri
March 8, 2008   03:15 AM PST
 
ana doakan semoga al ustaz selamat dan mendapat barakah dari yg esa...insyAllah.
Name mohd subri
March 8, 2008   03:21 AM PST
 
untuk makluman semua; pada 27,28&29 mac 08 majlis maulidul rasul bertempat di kom. yayasan al jenderami....semua di jemput hadir..
malaysia web design
July 2, 2009   05:40 AM PDT
 
AKU SUKA CERITA NI

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments